Onze mooie fermette "La Rosière" met privé-zwembad.

De omgeving is uitermate geschikt voor natuur- en rustliefhebbers, daar de streek nog niet door het massatoerisme is ontdekt. La Rosière staat aan de rand van La Forêt de Tronςais. La Forêt de Tronςais is het grootste Europese eikenbos. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen en watersporten beoefenen zoals vissen, kanoën en zeilen. In La Forêt de Tronςais bevinden zich 5 meren. In 2 meren kan men ook zwemmen (bewaakt). In het voor-, hoog- en naseizoen worden elk weekend, wel ergens in een dorpje of jacht-, houthakkers-, dans-, middeleeuwse- of andere feesten gehouden. Op brocantes kun je vaak voor weinig geld leuke snuisterijen kopen.

De Auvergne is een prachtig mooi gebied midden in Frankrijk. De regio bestaat uit vier departementen waar het overal goed toeven is. Het is ook een regio met contrasten. In het noorden "Allier" het departement met de gelijknamige rivier. L'Allier is een grindrivier die zich grillig door het landschap slingert. In die streek zitten wij. De Allier biedt mooie wandelroutes; korte wandelingen (petite randonnée) en lange-afstands-wandelingen. Het wallenlandschap van Bourbonnais, streek van de groene heggenteelten, in het centrum van Allier is erkend voor zijn rijkdom aan monumenten, kastelen en Romaanse kerken geërfd van de hertogen van Bourbon. Souvigny, Bourbon-l'Archambault, St-Menoux en zijn "débredinoire" zijn er een mooi voorbeeld van, zie de Kastelenroute. Toch zijn er nog andere schatten verborgen in het hart van de kleine dalen achter een bocht van een weg of een weggetje die beslist een bezoek verdienen.

De middeleeuwse vesting van Bourbon L' Archambault vormt de wieg van de dynastie van de Bourbons en identificeert zich aan de geschiedenis van Frankrijk. Een verklede gids leidt je rond door de indrukwekkende resten. Bourbon is een stad met thermale baden. Je kunt er ook lekker winkelen, er is een park, een bioscoop en een nieuw casino.

Moulins, stad van de kunst en de geschiedenis, gelegen aan de oever van de Allier, ademt de zachtheid uit van een stad vol tradities. Van op het belfort waken de automaten van Jacquemart over de historische wijk en haar schatten: de kathedraal en het beroemde drieluik van de meester van Moulins (Maître de Moulins), het Pavillon Anne de Beaujeu (museum van kunst en archeologie), het museum van de rivaliteitgemeenschap van Bourbonnais (musée de la Société díEmulation du Bourbonnais). Vergeet in de stad niet bij het Grand Hotel een bakje koffie te doen. Het café ziet er erg leuk uit.

De schilderachtige binnenstad van Montluçon, stammend uit de middeleeuwen, trekt van oudsher marktkooplui uit de wijde omgeving. Vakwerkhuisjes staan geleund tegen robuuste kerkgebouwen. De citadel van Montluçon rijst in natuursteen boven alles uit. De stad, met al haar drukte, vormt in deze contreien nog altijd een natuurlijk contrast met de omringende landerijen.

Langs de vele wandelpaden en bospaden strekt het grootste Franse eikenbos van Le Tronçais zich uit over meer dan 10.000 hectaren. Sinds lang beschermd is het een bevoorrechte plaats om de fauna en de flora te ontdekken dat u zult waarderen tijdens uw wandelingen te voet, te paard of met de fiets. In deze 100% natuurlijke sfeer werden grote vijvers ingericht voor zwempartijen zeilactiviteiten, kanovaren en visvangst. Ideaal dus voor gezinnen met kinderen en een hond.

Op de Sioule en de Allier kunnen jullie ook kanoën. Informatie hierover vinden jullie in de informatiemap.

Mooie wandelroutes vind je in de Allier via; Wandelroutes Allier. Kijk bij: Topoguides en klik L'Allier... à pied aan.

Een leuke en leerzame dag uit, is een bezoek aan het thema-park Vulcania, nabij Clermont-Ferrand en zo'n 120 km rijden vanaf beide fermettes, gelegen in het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne. Het borrelen, grommen en uitbarsten van vulkanen kan van dichtbij worden bekeken, maar dan wel zonder de vingers te branden.

Vichy moet u ook zien. Deze stad heeft veel bloemen en planten (Ville Fleurie). Maar dat niet alleen, het is ook een Ville d'Eau, dat wil zeggen dat het een stad is met thermale baden, net zoals in Bourbon l'Archambault. Die oude badhuizen in Vichy zijn magnifiek onderhouden en stralen hun glorie nog steeds uit. Als u over de boulevard langs de Allier wandelt, dan weet u wat wij bedoelen, als we zeggen dat het een stad is om van te houden.

De wijnliefhebbers kunnen terecht in de streek rondom Saint Pourçain-sur-Sioule: een bekend wijngebied van vooral de witte wijn

De golfers onder ons kunnen een balletje slaan op de golfbanen in de streek. In onze informatiemappen staan alle adressen.